Tag Archive | "Chin-folket"

Calvary Chin Church flytter inn i ny kirke

Tags: , , , ,

Calvary Chin Church flytter inn i ny kirke


Den Hamar baserte menigheten overtok nylig en næringseiendom utenfor Hamar, og tar lokalene i bruk allerede søndag 8. desember.

Av Roger Dahl

Eiendommen, som har rom egnet for både små og større forsamlinger, ligger i en næringspark noen få kilometer utenfor Hamar sentrum. Bygningen har alle muligheter til å kunne bli et godt hjem for menigheten i årene framover.  Dette blir den tredje chin menigheten som kjøper eget lkale, og totalt har fem av migrantmenighetene nå egne kirkeeiendommer.

 

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Calvary Chin Church flytter inn i ny kirke

Starten på en ny tidsepoke

Tags: , , , , , ,

Starten på en ny tidsepoke


Det har gått ti år siden de første innflytterne fra Burma kom på besøk på Baptistsamfunnets kontor. 

Av Roger Dahl

21. november 2003 kom de første innflytterne fra Burma på besøk på Baptistsamfunnets kontorer (på bildet f.v. Van Uk Cung, Ni Uk Sai Luai og Ram Thawn Van Mang). De kom sammen med flyktningekonsulenten i Asker. Dette besøket markerer starten på en av de mest offensive periodene i norsk baptisthistorie. Etter å ha bedt om framgang i mange år svarte Gud ved hjelp av norsk flyktningepolitikk.

For over halvparten av alle som har fått opphold i Norge av folket fra Burma er baptister. I løpet av ti år har innflytterene fra Burma, i hovedsak fra folkegruppene chin og karen etablert et 20-talls menigheter, i mange av de «gamle» baptistmenighetene er det større grupper med innflyttere, og minst 20 prosent av dem som går til kirke på søndagene kommer fra Burma.

De tre gjestene på Baptistsamfunnets kontor for ti år siden er i dag medlemmer av Norway Chin Mission Church, som samles til gudstjenester på skolesenteret på Stabekk.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Starten på en ny tidsepoke

Spare- og lånegrupper gir nye muligheter for kvinnene

Tags: , , , , , ,

Spare- og lånegrupper gir nye muligheter for kvinnene


Nesten 1000 kvinner harfått hjelp til et bedre liv på gunn av det norske prosjektet «Lydia», der kvinner i Mizoram-provinsen i India får delta i spare- og lånegrupper, og gjennom det bedre levekår.

Av Arild Harvik

Lydia- prosjektet er støttet av NORAD. Norske Chin menigheter bidrar med DNB’s egenandel. Budsjettrammen for prosjektet er i år på  540.000 kroner.

Det er nå ca 950 kvinner som er med i prosjektet. De har dannet spare- og lånegrupper – ”mikrokreditt”. Gruppene kan bevilge mindre lån til medlemmene, slik at de kan starte med inntektsbringende arbeid.

Prosjektet drives i samarbeid med baptistmenigheter i provinsen og administreres av DNB og ”Asian Pazific Baptist Aid”. I gruppene gis det også undervisning i søm og brodering, dessuten undervisning i regnskap og bokføring. Menighetene i Mizoram har ikke tradisjon for at kvinner samles, for å være sammen som kvinner.

I Mizoramprovinsen i India bor det et sted mellom 50 000 og 60 000 tusen Chin flykninger. De lever et usikkert liv i stor fattigdom.Vi vil søke om å få forlenget prosjektet fram til og med 2016 og vi har fått mange gode tilbakemeldinger; her er en av dem:

skredder A.Lalmuanpuii  Rebeki SHG Armed Veng, er utdannet skredder. De siste årene har hun ikke hatt noen symsaksin, og har hatt problemer med å finne arbeid. Hun tok opp et lån på 500 Rupi (sa 5o kroner). For det kunne hun kjøpe en brukt symaskin. Nå kan hun sitte hjemme å tai mot bestillinger. Det gir inntekt til løpene utgifter og skolepenger for barna.

 

 

 

 

 

 

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Spare- og lånegrupper gir nye muligheter for kvinnene

Bli med på misjonstur til Burma

Tags: , , , ,

Bli med på misjonstur til Burma


200-års jubileum for baptistene, besøk i Chin-staten, i lokale menigheter og eksotiske turistattraksjoner står på programmet når vi inviterer på tur i desember.

Av Roger Dahl

For 200 år siden kom Ann og Adoniram Judson som de første misjonærer til Burma og ble misjonærer blant karenerne. Det Norske Baptistsamfunn ønsker å markere jubileet og arrangerer en gruppereise. Du blir gitt muligheten til både å delta på åpningen av 200 års jubileet blant karenerne, besøk i den hittil lukkede chinstaten og mange andre opplevelser.

Peter Ngaidam, på bildet er han lengst vest i Chin-staten ved grenseelva til India, er reiseleder sammen med Per Øvergaard og Jan Sæthre.

Les mer

 

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Bli med på misjonstur til Burma

Endelig mulig å møtes med staben i Lydia-prosjektet

Tags: , , , , , ,

Endelig mulig å møtes med staben i Lydia-prosjektet


Etter at indiske myndigheter det siste året har hindret innreise til India ble møtepunktet i Nepa l i forbindelse med oppfølging av spare- og låneprosjektet Lydia, som er rettet spesielt mot chin-kinner i eksil i området.

Av Roger Dahl

Rett før påske åpnet det seg en mulighet for å trefffes. Mette Marie Bommen, som er prosjektansvarlig fra norsk side skulle til nepal på DIGNI’s Asiasamling der. I den forbindelse kunne de prosjektansvarlige komme opp fra Mizoram, og misjonsleder Arild Harvik valgte også å reise for å delta på møtet.

Det var viktig å møtes nå med tanke på eventuell videreføring, rapportering om resultatene så langt og evaluering av prosjektet som har gått i flere år. NORAD har betalt de fleste kostnadene ved prosjektet og egenandelen er i all hovedsak betalt ved gaver fra chin-menighetene i Norge.

 

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Endelig mulig å møtes med staben i Lydia-prosjektet

Chin-folket har gitt over 90 000 kroner

Tags: , , , ,

Chin-folket har gitt over 90 000 kroner


Store grupper av Kachin-folket er på flukt. Chin-folket i Norge og mange andre grupper har bidratt med penger. Baptistsamfunnet har også oppfordret menighetene til å gi gaver.

Kampene mellom Kachin Indepence Army og det burmesiske militæret er intensivert de siste ukene. Titusener er drevet på flukt. En  frykter nå for situasjonen deres da vinteren er i vente og de ikke har nok klær og utstyr.

Kachin er en minoritet innen chin-folket i Burma, der store grupper har kommet til Norge, og mange har blitt en del av Baptistsamfunnet.  I Norge er det omkring 70 kachin, omtrent alle er baptister og medlem i en lokal baptistmenighet her i Norge. Kachin-folket bor helt nord i Burma.

Mens det er mange signaler om lettelser omkring militærregimet i Burma, opplever Kachin-folket det motsatte, der konfliktene nå driver folket på flukt, uten at det i realiteten finnes noe sted å flykte unna til.  Innfor vinteren er mange naturligvis urolige for hvordan de skal få nødvendige forsyninger, og venner over hele verden ønsker å bidra med hjelp.

Også baptistene i Norge er venner av Kachin-folket, og vi kan være med å hjelpe.  Vi vil derfor utfordre menigheter og enkeltpersoner til å delta med gaver til den krigsherjede befolkningen.

Dem som vil gi gaver til hjelp for Kachin-folket kan sende gavene til Det Norske Baptistsamfunn på konto 3000 15 13105, og merke gavene med Kachin.  Vi har gode kanaler for å sikre at midlene virkelig kommer den nødlidende befolkningen til gode.

Les mer om Chinfolkets innsamling

Les om konflikten på Burmakomiteens nettsted

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Chin-folket har gitt over 90 000 kroner

Stefanusprisen til Burma-aktivist

Tags: , ,

Stefanusprisen til Burma-aktivist


Victor Biak Lian blir 9. november  tildelt Stefanusprisen for 2010 for «fremragende innsats for menneskerettigheter, forsoning og religionsfrihet i Burma». I november kommer han til Norge.

Victor Biak Lian (45) er etnisk Chin fra Chin-staten nordvest i Burma. Han var aktiv i demokratibevegelsen i Burma og deltok i studentopprøret i 1988. Han fikk opphold som kvoteflyktning i Canada, der han er bosatt med sin kone Kuang Cin Par og deres to barn. Han oppholder seg mye i Burmas naboland, og har sin base i Chiang Mai i Thailand.

Komiteens begrunnelse for å gi Stefanusprisen til Victor Biak Lian:

  • Han er en svært kompetent og verdig representant for de mange burmesere som kjemper for overgang til demokrati og respekt for menneskerettighetene i Burma.
  • Hans kristne tro har motivert ham til et langvarig arbeid både for Chin-folket og for forsoning mellom ulike etniske minoriteter i og utenfor Burma.
  • Han har lang erfaring og stor faglig bredde i sitt engasjement og sin tilnærming til disse utfordringene.
  • Han arbeider for å synliggjøre for verdenssamfunnet den undertrykkelsen som kristne og andre religiøse minoriteter i Burma opplever.

Les mer på Norsk Misjon i Øst sine nettsider

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Stefanusprisen til Burma-aktivist

Feiret livet

Tags: , ,

Feiret livet


Da Thwang Hnin Thang så sønnen Van (3), datteren Bawi (6) og fetteren Biak (17) ligge livløse på kaien, trodde han alt var over.

De tre hadde vært innestengt i familiens bil på 11 meters dyp i 20 minutter. Lørdag 18. september var familie og menighet samlet i baptistkirken i Stavanger for å takke dem som hadde hjulpet til, og for å feire livet.

– Medisinsk sett er det meget overraskende at dette har gått så fantastisk bra med alle tre. Derfor blir dette så rørende, sa seksjonsoverlege Kjell Kaisen ved Stavanger Universitetssykehus til Vg-nett i forbindelse med takkefesten, som chin-miljøet i Stavanger inviterte til i dag.

Også pastoren i Stavanger Baptistmenighet, Magnar Mæland deltok aktivt i takkefesten.

Se artikler og filmklipp på  vg.no og tv2.no

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Feiret livet

Arkiv

BLINK 2015

Arrangementer neste 14 dager

There are no upcoming events.

View Calendar

Annonser

Reklame her!