Tag Archive | "Kongo"

Nå blir det ei Liv K. Godin bro på Ålgård

Tags: , ,

Nå blir det ei Liv K. Godin bro på Ålgård


Fordi misjonær Liv Kyllingstad Godin var en brobygger i Kongo bestemte lokalpolitikerne i Gjesdal å tilegne en ny bro til den legendariske misjonæren.

Av Roger Dahl

Det er lokalavisa Gjesdalbuen som referer fra poilitisk behandling av sentrumsplan for Ålgård, der en bro som skal forbinde et nytt boligområde med sentrum, får bære Liv Kyllingstad Godins navn.

Begrunnelsen ligger i at hun som misjonær i Kongo bygde en rekke broer, som er til stor glede og nytte for lokalbefolkningen i Bili-området lengst nord i landet.

Initiativtaker til å gi Liv K. Godin denne hedreren var lokalpolitiker Mona Lisa Hovland. Liv K. Godin fikk en rekke utmerkelser, og heder får hun fremdeles, flere år etter at hun døde.

Les Gjesdalbuen

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Nå blir det ei Liv K. Godin bro på Ålgård

Kronekurs til besvær

Tags: , , , , ,

Kronekurs til besvær


Nesten ikke til å tro at prosjektstøtten må reduseres med 30 prosent, eller 719.400 kroner. Les hovedstyreleder Hege Norøms tanker etter å ha møtt vennene i Kongo.

Av Hege Norøm, hovedstyreleder i Det Norske Baptistsamfunn

«Kronekursen stuper i forhold til dollaren»
«Venter svak kronekurs lenge»
«Oljeprisene faller»

Avisene har denne vinteren vært fulle av overskrifter og artikler om endringene i kronekursen. For de fleste av oss nyheter vi har lest, kanskje gledet oss litt over lavt rentenivå, men de store konsekvensene i hverdagen har det ikke skapt for det store flertallet av oss. Så også for meg. Inntil det en dag dumpet ned et brev i postkassen:
«Pga endringer i dollarkursen blir vi nødt til å øke prisene for hotellovernatting og flypriser med kroner…»
Ganske irriterende. Svak kronekurs akkurat den sommeren jeg skulle gjøre min livs Afrikatur…

Sommerens Afrikatur blir den andre turen til Afrika i år for min del. I januar var jeg så heldig å få være med Baptistsamfunnet til Kongo. Som tredjegenerasjons baptist har jeg vokst opp med fortellingene fra misjonsstasjonene og sittet storøyd og sett på bilder fra misjonsarbeidet vårt. Turen ble en opplevelse og fest!

Særlig husker jeg den engasjerte læreren som viste oss et enkelt system for å visualisere ord og bokstaver slik at voksne analfabeter kan lære å lese og skrive. Og jeg kan heller ikke glemme stillheten som fylte kirken da den godt voksne mannen reiste seg og leste en side fra boken sin, etterfulgt av vitnepyrdet om hva alfabetisering gjør med et voksent menneske i forhold til selvstendighet og samfunnsdeltakelse. Og ikke minst det å kunne lese Bibelen.

Jeg kommer heller aldri til å glemme skolebarna som kom syngende i flokk og følge ned til misjonsstasjonen den siste dagen. Gjennom samarbeidet med CBCN (Baptistkirken i det nordlige Kongo) får mer enn 30 000 barn skolegang. Nesten halvparten av elevene er jenter. Jenter som blir gravide blir kastet ut av skolene i Kongo, men på CBCN sine skoler får de fortsette utdanningen sin likevel. Få ting er viktigere for et lokalsamfunn og nasjon enn å gi barn og unge utdanning.

Og visste du at gjennom vårt samarbeid med CBCN deltar flere tusen kvinner i sparegrupper? Det ble mange spennende historier å høre: Om hun som gjennom sparegruppen hadde fått kjøpt seg en symaskin og nå kunne selge sømtjenester til andre, og hun som hadde kjøpt seg høner og kunne selge egg som inntektskilde. Nesten alle kvinnene fortalte at det de tjente gjennom sparegruppeprosjektet gikk til å betale skolepenger for barna,

 

Jeg kan heller ikke glemme den aller første kvelden i Kongo da lederne for alle komiteene var samlet og presenterte arbeidet for oss. De fortalte med glød og engasjement om utdanningsprosjekt og helseprosjekt, alt med utspring fra den lokale kirken og gleden over at de gjennom Norad-prosjektene fikk mulighet til å gjennomføre dette arbeidet.
Så var det de norske gjestene sin tur. Hva hadde vi med i bagasjen? Jo, at på grunn av synkende kronekurs i forhold til dollar (som prosjektstøtten gis i) vil den forventede støtten måtte reduseres med omtrent 30%. Det ble først ganske stille i rommet – dette var jo i stor grad arbeid som allerede var igangsatt.
Så satte de seg ned, løsningsorienterte, tok budsjettpost for budsjettpost: Hvor i alfabetiseringsprosjektet kunne det kuttes? Og hva med sparegruppene?

Jeg skal nok få ordnet min ferietur til Afrika til sommeren. Som borger av et av verdens rikeste land klarer man seg også når kronekursen endres; omprioritere litt, spare litt mer.
I Kongo er det ingen mulighet for omprioriteringer. Når vi plutselig må gi beskjed om at 30% av den lovte prosjektstøtten plutselig faller bort må det kuttes direkte i prosjektene.
Det føles unektelig litt urettferdig at samarbeidskirken vår i Kongo skal bære effekten av kronekursendringen. Det synes hovedstyret også, og har bestemt oss for å se om det er mulig å få til en ekstrabevilgning. Dette er penger vi hverken har budsjettert med eller har, men i rettferdighetens navn kan vi ikke la vennene våre i Kongo bære alle kostnadene for fallet i oljeprisene.
Jeg velger derfor å bruke kontonummer 3000 15 13105 for å sørge for at prosjektene kan gjennomføres som planlagt. Heldigvis vet jeg at mange av dere også vil gjøre det samme. Totalt er prosjektstøtten redusert med 719.400 kr, det er ikke mer enn 7500 kr fra hver menighet, det. Det kan vi klare med en aldri så liten «kronekursdugand»!

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Kronekurs til besvær

Ultralydutstyr til sykehusene i Bas Uele

Tags: , ,

Ultralydutstyr til sykehusene i Bas Uele


Arnhild Edvardsen og Marianne Kristoffersen har i  februar vært i Buta i Kongo for å gi opplæring i bruk av nytt ultralydutstyr. Sykehusene i Buta (statlig) og Monga (samarbeidskirkens) har til nå manglet slikt utstyr.

Dette lot seg gjøre å finansiere opp fra norske side på grunn av ekstraordinære gaver og arvemidler, og misjonærene Arnhild og Marianne reiste ut for å hjelpe de lokale helsearbeiderne i gang. På bildet får Arnhild og Marianne opplæring på utstyret før utreise. (Foto: Roger Dahl)

Share

Posted in Fra bladet, NyheterKommentarer er skrudd av for Ultralydutstyr til sykehusene i Bas Uele

Nye kirkebenker

Tags: , ,

Nye kirkebenker


Det er alltid bra å kunne sitte godt. Misjonær Kjell Holtet har sammen med vennen Lars Lien tilbrakt fire uker i Buta. Det har blant annet resultert i en rekke nye kirkebenker, reparasjoner på samarbeidskirkas bil, og for Kjells del gjensyn med mange gamle kontakter. (Foto: Hege Norøm)

Share

Posted in Fra bladet, NyheterKommentarer er skrudd av for Nye kirkebenker

Nok en «sydenferie» i Kongo

Tags: , ,

Nok en «sydenferie» i Kongo


Også denne vinteren har Simonette og Alf Håland reist til Kongo og slått seg ned i Monga for noen uker. Drøyt 30 mil på motorsykkel lå foran ved avreise fra Buta. Alf kjørte selv, mens Simonette har funnet seg godt til rette bak på en annen motorsykkel. At Hålands velger å tilbringe tid i Kongo hvert år betyr mye for kontakten mellom Norge og samarbeidskirken. (Fotos: Hege Norøm)s18- Misjon_sydentur2

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Nok en «sydenferie» i Kongo

Flere norske grupper til Kongo i vinter

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Flere norske grupper til Kongo i vinter


I dag tidlig, 21. januar,  startet første turen til Kongo for Lise Kyllingstad etter at hun begynte som misjonsleder nå i januar.  Avtroppende misjonsleder Arild Harvik, misjonær Gunnar Jan Eines og hovedstyreleder Hege Norøm er med på turen.

Av Roger Dahl

Formålet med turen er både å bli kjent med forholdene i landet og hos samarbeidskirken og å følge opp de ulike utviklingsprosjektene som er i gang. Kyllingstad har hatt stilling som misjonskonsulent en årrekke tidligere, mens styreleder Hege Norøm er på sin første tur til Kongo.

I tillegg til denne delegasjonen reiser misjonærene Simonette og Alf Håland til Kongo for et lengre opphold i Monga.  Misjonær Kjell Holtet og Lars Lien er også med i samme reisefølget. De skal være noen uker i Buta. Holtet skal gjøre pastorale oppgaver og sammen med Lien også jobbe med praktisk bygningsarbeid med våre kongolesiske venner.

Om en uke reiser misjonærene Marianne Kristoffersen og Arnhild Edvardsen etter. De har med seg nytt ultralydutstyr og skal ha opplæring for personale på sykehuset. Det blir Kristoffersens første besøk i Kongo, etter at hun og familien midt i forberedelsene til misjonærtjeneste på 90-tallet ikke fikk reise til Kongo likevel, men i stedet arbeidet i Kamerun.

Sammen med Kristoffersen og Edvardsen reiser også misjonær Anne Britt Eines, som har en gruppe «turister» med seg. De skal besøke flere av de lokale kirkesentrene og på alle vis få oppleve Kongos jungel, Kongos lokalbefolkning og for mange kanskje sitt livs eventyr. Det er tredje gang Anne Britt Eines legger ut på slik tur med misjonsintereserte turister.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Flere norske grupper til Kongo i vinter

I gang med ny fødestue

Tags: , ,

I gang med ny fødestue


Mor og barn prosjktet fullførte nylig fødestuen i Likati. Nå bygges den neste i landasbyen Bambesa.

Av Arild Harvik

I Likati er fødestua ferdig, og i full bruk. I landsbyen Bambesa er arbeidet i gang med å bygge en ny fødestue. Grunnmuren er snart på plass, og det er presset og brent murstein. Mye av dette arbeidet gjøres på dugnad.

I løpet av høsten vil det bli kjøpt inn det meste av det som skal til av bydningsmaterialer.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for I gang med ny fødestue

Nødvendig arbeidsredskap anskaffet

Tags: , ,

Nødvendig arbeidsredskap anskaffet


I Bas-Uele er motorsykler en nødvendighet. På dårlige veier er slitasjen stor. I juni ble det kjøpt inn nye motorsykler.

Av Arild Harvik

Forhandleren i Kisangani var svært fornøyt. Han hadde aldri før fått en så stor bestilling.

Det er viktig å komme rundt og besøke menighetene. Nå var motorsyklene helt utslitt. De største og dyreste syklene skal brukes til menighetsbesøk.

De fleste av syklene på bildet er finansiert av to bistandsprosjekter. Spareprogrammet for kvinner arbeider nå med mye grupper, ikke bare i Buta området. Uten motorsykler kommer man ingen vei.   Skal man reise rundt og følge opp alle skolene som CBCN har ansvaret for må man også ha motorsykler.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Nødvendig arbeidsredskap anskaffet

Arkiv

BLINK 2015

Arrangementer neste 14 dager

There are no upcoming events.

View Calendar

Annonser

Reklame her!