Tag Archive | "Påskevandring"

Da vi fikk fisk skjønte vi det var Jesus

Tags: ,

Da vi fikk fisk skjønte vi det var Jesus


som hadde ropt «Kast noten ut på andre siden av båten!»

Av Roger Dahl

Vi hadde lurt oss ut av Jerusalem.
Klart å snike oss unna soldatene, før vi klatret over bymuren.
Det tok flere dager før vi var framme ved Genesaretsjøen.  Der lå båten til Peter, som han hadde forlatt for å følge Jesus.

Vi fikk være med ut på sjøen. Hele natten fisket vi. Men vi ifkk ingen ting.
Vi så at Peter var nedtrykt.

Vi var nesten i land da vi så han på stranden.

Da morgenen kom, sto Jesus på stranden, men disiplene visste ikke at det var han.  «Har dere ikke noe å spise, barna mine?» sa Jesus til dem. «Nei», svarte de.  «Kast garnet ut på høyre side av båten, så skal dere få», sa Jesus. De kastet garnet ut, og nå klarte de ikke å dra det opp, så mye fisk hadde de fått.  Disippelen som Jesus hadde kjær, sa da til Peter: «Det er Herren.» Da Simon Peter hørte at det var Herren, bandt han kappen om seg – den hadde han tatt av – og kastet seg i sjøen. [……]Ingen av disiplene våget å spørre ham: «Hvem er du?» De visste at det var Herren. Så gikk Jesus fram, tok brødet og ga dem, det samme gjorde han med fisken. (Joh 21, 4-7, 12-13)

Jesus viste seg for disiplene flere ganger enn denne ene gangen på stranden.
Han møtte dem mens de var samlet i Jerusalem. Han møtte Tomas, som fikk stikke fingrene sine i sårene hans. Han møtet dem som var på vei til Emmaus, og han vise seg også for mange andre, slik at ingen skulle behøve å tvile på at Jesus var stått opp fra de døde.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Da vi fikk fisk skjønte vi det var Jesus

Graven er tom

Tags: ,

Graven er tom


– Det var som det aldri hadde ligget noen i den, sier Maria.  Likklærne var lagt pent og Jesu døde kropp var borte.

Av Roger Dahl

Maria forteller at hun var kommet til graven sammen med to av de andre kvinnene som fulgte Jesus. De skulle salve den døde kroppen, og hadde grudd seg til å rulle vekk den store stenen.
Men det var ikke nødvendig.
– Da vi nærmet oss så vi soldatene som holdt vakt, fortsetter Maria.

Og de gikk inn, men fant ikke Herren Jesu kropp.   De visste ikke hva de skulle tro, men med ett sto det to menn hos dem i skinnende klær.   Kvinnene ble forferdet og bøyde seg med ansiktet mot jorden. Men de to sa til dem: «Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde?  Han er ikke her, han er stått opp.» (Lk 24,3-6)

– Da vi var på vei tilbake til disiplene møtte vi Jesus, forteller Maria med begreistring i stemmen, – så vi jentene var de første som fikk møte han.

Vi fikk fortalt om det som hadde skjedd til Peter og Johannes og noen av de andre disiplene også, sier Maria som har vist oss gravstedet.
– Men nå må jeg skynde meg.
– Da jeg møtte dere på torget var jeg på vei til huset der disiplene hans er.

Under tvil får vi bli med Maria videre. Vi må lure oss gjennom bakgatene fordi soldatene er på jakt etter disiplene.
Soldatene tror disiplene har stjålet Jesu kropp.

Så ser noen soldater oss og kommer løpende. De når oss nesten igjen mens vi løper det vi kan gjennom gatene.
Maria kan den hemmelige koden, slik at disiplene slipper oss inn.

Det var så videt det holdt.
Vi har ikke mer enn fått låst døren før soldatene dundrer i den, men de greier ikke å komme seg inn.

Disiplene sitter stille.
De er lei seg, frustrerte, og de vet ikke hva som skjer.
Ikke kan de gå ut, da risikerer de å bli arrestert.
Hvor Jesus er vet de heller ikke.
Denne høytiden hadde begynt så fint med inntoget til Jerusalem.
Men nå var det bare trist.

Hvordan det går med Jesu venner kan du lese mer om klokken 18.00 i kveld.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Graven er tom

– Jesus ble korsfestet som en forbryter

Tags: ,

– Jesus ble korsfestet som en forbryter


Maria forteller om den lengste dagen i sitt liv. Da Jesus døde på Golgata.

Av Roger Dahl

– Tenk, fariseerne og de skriftlærde lurte folkemengden, sier Maria og legger til: – Til å velge forbryteren Barabbas i stedet for Jesus. Hun lar oss forstå at Pilatus ikke hadde noe valg, selv om han selv mente Jesus var uskyldig.

«… Altså har han ikke gjort noe som fortjener dødsstraff.  Jeg vil derfor la ham bli pisket og så løslate ham.»  *Men til høytiden måtte han gi dem en fange fri.•  Da ropte de alle som en: «Bort med ham! Gi oss Barabbas fri!»  – Barabbas var en mann som hadde blitt fengslet for opptøyer i byen og for mord.
Pilatus talte da igjen til dem, for han ville gjerne gi Jesus fri. Men de ropte tilbake: «Korsfest! Korsfest ham!» For tredje gang sa han til dem: «Hva ondt har han da gjort? Jeg har ikke funnet ham skyldig i noe som kan straffes med døden. Jeg vil derfor la ham bli pisket og så løslate ham.»  Men de presset på og forlangte med høye skrik at han skulle korsfestes. Og skriket deres fikk overtaket. (Luk 23,15-23)

– Vi fulgte etter Jesus opp til Golgta, fortsetter Maria og forteller at hele veien oppover stod folkemengden tett i tett.
– Vi så at Jesus slet tungt på vei oppover. Han måtte bære korset han skulle henges på, og han var utmattet etter at soldatene hadde pisket han, fortsetter Maria stille, mens hun viser vei opp til Golgata.

Oppe på Golgata, som en på en åsrygg utenfor byen, står korsene fremdeles.
Noen kvinner ligger på kne mens de ber, Andreas, en av disiplene er der også, og forteller om Jesus siste timer:

Men Jesus sa: «Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.»• Så kastet de lodd om klærne hans og delte dem mellom seg. Folket sto og så på, men rådsherrene hånte ham. «Andre har han frelst», sa de, «la ham nå frelse seg selv dersom han er Guds Messias, den utvalgte!» [……] Det var allerede omkring den sjette time. Da falt det et mørke over hele landet helt til den niende time, for solen ble formørket. Forhenget i tempelet revnet etter midten,  og Jesus ropte med høy røst: «Far, i dine hender overgir jeg min ånd!» Da han hadde sagt det, utåndet han. (Lk 23, 34-36, 44-46)

Før det ble kveld ble Jesu døde kropp tatt ned, stelt og lagt i en grav, forteller Maria.
– Jeg fulgte etter ned dit og så alt sammen.

Hva Maria så da hun kom tilbake til graven kan du lese om første påskedag.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.


Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for – Jesus ble korsfestet som en forbryter

Det siste påskemåltidet

Tags: ,

Det siste påskemåltidet


 – Mens vi spiste sammen sa Jesus at brødet og vinen var til minne om hans kropp og blod.

Av Roger Dahl

Det forteller Maria, som vi møtte på torget i Jerusalem.  Hun tok oss med til salen der Jesus og vennene hans hadde vært samlet. Slik skikk og bruk var hadde de spist påskemåltidet til minne om befrielsen ved utgangen fra Egypt.

– Det var en hyggelig kveld, fortalte Maria, selv om spenningen etter stemningsskiftet i Jerusalem nok dempet stemningen noe. Likevel hadde Jesus og de andre vært i godt humør.

– Mens vi snakket om hvor fint det var med befrielsen fra Egypt reiste Jesus seg opp, sier Maria. – Vi trodde han skulle holde en tale, slik han ofte gjorde.

«Jeg har lengtet inderlig etter å spise dette påskemåltidet med dere før jeg skal lide. For jeg sier dere: Aldri mer skal jeg spise påskemåltidet før det er blitt fullendt i Guds rike.» Så tok han et beger, ba takkebønnen og sa: «Ta dette og del det mellom dere. For jeg sier dere: Fra nå av skal jeg aldri mer drikke av vintreets frukt før Guds rike er kommet.»  Så tok han et brød, takket og brøt det, ga dem og sa: «Dette er min kropp, som gis for dere. Gjør dette til minne om meg.» På samme måte tok han begeret etter måltidet og sa: «Dette begeret er den nye pakt i mitt blod, som blir utøst for dere.» Lk 22,15-20

– Det ble mer enn en tale kan du si, fortsatte Maria.
– Det var akkurat som Jesus tok avskjed. Jeg skjønte det ikke da, men nå har jeg jo forstått det.

Maria tok oss med til Getsemanehagen, hun fortalt om hvordan de alle hadde sovnet, til og med disiplene, mens Jesus hadde bedt dem om å våke med han.

– Det var fryktelig å se da soldatene kom og arresterte Jesus, sier Maria stille, og vinker oss med seg gjennom hagen.
Vi må sitte helt stille i sjul av de store trærne. For de romerske soldatene er  på vakt. De tror at disiplene har stjålet Jesu døde kropp fra graven. Men Maria og displene er  jo like forundret, for de viste heller ikke hvor Jesus var.

Lenger inn i hagen hørte vi noen soldater som snakket med hverandre om det som hadde skjedd den kvelden.
Den ene soldaten forteller om hvordan denne Peter, en av disiplene, hadde hugget av han øret. Det hadde gjort så vondt. Han hadde vært så fortvilt.
– Men Jesus hadde satt det på plass og bedt en bønn, og nå hører jeg  til og med bedre enn før, fortsatt soldaten, og sier det var helt feil å arrestere Jesus.

Vi sniker oss videre sammen med Maria.
– Der bor øverstepresten, sier Maria og peker mot palasset. Det var dit soldatene førte Jesus. Peter hadde sneket seg etter, og satt seg sammen med tjenestefolket på gårdsplassen.
Maria forteller at det hadde gått så galt. Peter hadde sviktet Jesus, akkurat som Jesus hadde sagt på forhånd.
– Før hanen galer skal du ha fornektet meg tre ganger.

Hva som skjedde etter hanegal kan du lese om i morgen.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

 

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Det siste påskemåltidet

– Jeg er så redd, fortalte Maria oss

Tags: ,

– Jeg er så redd, fortalte Maria oss


Hun hadde vært ute ved Jesu grav på morgenen og funnet den tom. Nå var hun på vei til disiplenes skjulested.

Av: Roger Dahl

Hun var virkelig fortvilet da vi møtte henne.
Maria, som var en av kvinnene i Jesu følge, lot seg litt motvillig overtale til å fortelle.
Og hun fortalte, om de siste dagenes begivenheter.

Sist søndag hadde de kommet opp til Jerusalem, med Jesus i spissen for reisefølget. Utenfor Jerusalem fikk han låne en eselfole. På den kom han ridende inn i Jerusalem, mens folkemengden ropte begreistret:

Hosianna, Davids sønn!
Velsignet er han som kommer i Herrens navn!

Hosianna i det høyeste!

Folk hadde kastet palmegrener foran han, noen hadde kastet klærne sine også, i pur begeistring. Han var blitt tatt imot osm konge. I løpet av et par / tre dager hadde stemningen snudd.
Kanskje Jesus hadde vært for tydelig i sine taler?
I alle fall hadde folkemengden vendt seg mot Jesus. Han ble håndtert som en forbryter.

Fariseerne og de skriftlærde hadde vunnet, mente Maria.Det er tydelig at Maria er redd. Hun lurer seg rundt et par husgjørner mens hun forteller videre om disse spennende dagene i Jerusalem.

Hva Maria fortalte får du vite i kveld.  Følg med.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for – Jeg er så redd, fortalte Maria oss

Følg påsken på baptist.no

Tags: ,

Følg påsken på baptist.no


Journalisten møtte oss med budskapet «Død mann lever» da vi var samlet på torget i Jerusalem.

Av Roger Dahl

Jeg er så heldig at jeg har fått være med på påskevandring i Ålgård Baptistkirke. Bildene og tekstene er fra framføringen i 2011, i 2013 og nå i 2015 har et tilsvarende opplegg vært gjennomørt.

I inngangspartiet til baptistkirken traff jeg en femteklasse fra den lokale skolen, og en hyggelig mann som ønsket oss velkommen til påskevandring.

Vi ble tatt med gjennom en «tidsmaskin», og ganske snart var vi på torget i Jerusalem. Der var det et yrende liv. I et hjørne var det både geiter og høner til salgs. Og det formlig svulmet over av frukt og grønt hos torghandlerne. Stemningen er fortettet. Det er påske og mange tusen har vendt hjem til Jerusalem for høytiden.

Da kommer han løpende inn på torget. Journalisten i Jerusalemsposten.  Hans budskap er ikke å ta feil av:
-Død mann lever!
Noen dager tidligere hadde Jesus fra Nasaret blitt korsfestet. Han var blitt gravlagt samme kveld. Nå gikk ryktene om at graven var funnet tom.

Journalisten løp videre. Han jo verken en avis å skrive i, eller en radio å kringkaste budskapet sitt i, så han løp gate opp og gate ned mens han brakte budskapet videre.

Dette er den første av i alt seks episoder om påskens begivenheter, slik kristenfolket på Ålgård presenterte dem på påskevandringen.

Neste episode er på nett onsdag.

Bildene og historien er hentet fra spillet «Påskevandring» som kristenfolket på Ålgård gikk sammen om å framføre før påske 2011.

Share

Posted in NyheterKommentarer er skrudd av for Følg påsken på baptist.no


Arkiv

BLINK 2015

Arrangementer neste 14 dager

There are no upcoming events.

View Calendar

Annonser

Reklame her!